Telefoon:06-43856016 E-mail: info@nielsflach.nl
Graphendo, Graphene oxide

Kerstnieuwsbrief 2016

22.12.2016

 

Nuttige kunststoffen uit rioolwater???

In deze nieuwsbrief

» Polymeren uit rioolwater??
» ICK heeft nu een unieke mini-spuitgietmachine!
» Grafeen testen in harsen en kunststoffen: update 
» Leuke projecten in 2017 
» ICK’s partners: Demacq

 

Polymeren uit rioolwater???
Ooit in mijn eerste baan werkte ik aan omhullingen voor bloemzaadjes, en bij dat werk leerde ik het stofje natrium-alginaat kennen. Alginaat is een poeder, een zogenaamde gom, dat uit bepaalde soorten zeewier gewonnen wordt en in water gemakkelijk oplosbaar is: het geeft dan een wat lobbige oplossing. Maar door calciumzouten hardt het uit tot een soort gel. Als je een druppeltje alginaat in water met wat opgelost calcium laat vallen, ontstaat er meteen een gelschilletje om het druppeltje. Alginaat vindt allerlei toepassingen, bijvoorbeeld om oplossingen dikker te maken, maar ook in voedingsmiddelen voor mens en dier.
Dit alginaat blijkt ook door bacteriën te produceren te zijn, bijvoorbeeld uit afvalwater. Ingenieursbureau Royal Haskoning DHV ontwikkelt momenteel diverse varianten, met de boven beschreven eigenschap, maar met andere karakteristieken. Zou dat als additief aan kunststoffen bruikbaar zijn, bijvoorbeeld om ze sterker te maken, of de compatibiliteit met houtvezels te vergroten?
We gaan het het komende halfjaar onderzoeken. Maar eerst vieren we de mooie decembertijd! Fijne dagen gewenst en een succesvol 2017 !!                                                                                                           Niels

 

ICK heeft nu een unieke mini-spuitgietmachine!
Sinds enkele weken is het ICK in staat om van een zeer kleine hoeveelheid thermoplast een teststaafje te maken! Onze spuitgietmachine van de Amerikaanse firma Medium Materials heeft aan minder dan 100 g genoeg. Dat maakt het mogelijk om snel de eigenschappen van laboratoriumhoeveelheden compounds te vergelijken. Een proces voor het eenvoudig compounderen is aan de Hogeschool Rotterdam ontwikkeld.

Wil je snel een reeksje toeslagstoffen in verschillende verhoudingen en concentratie getest hebben op hun invloed op de materiaaleigenschappen? Neem contact op en we maken er een project van!

 

   

Grafeen testen in coatings: update
Op deze plaats is al enkele keren verteld over het bijzondere materiaal grafeen, dat uit bijna 2-dimensionale moleculen bestaat en een enorme sterkte heeft. Die sterkte is, althans in theorie, ook aan materialen zoals kunststoffen of coatings over te dragen. In de praktijk blijkt de vlieger niet altijd op te gaan, vooral omdat het grafeen niet zomaar dispergeert – en een mengsel van onopgeloste grafeenklontjes en kunststof is nu eenmaal nog geen nanocomposiet….

Recent hebben we kunnen aantonen dat een juiste combinatie van een grafeenderivaat in een epoxycoating de slijtvastheid flink vergroot. De kostprijs van de gemodificeerde coating blijft overzichtelijk omdat maar een kleine hoeveelheid nodig is.

 

 

Leuke projecten in 2017
ICK zal in 2017 werken aan de eigenschappen van een nieuwe biokunststof: PHB. Deze kunststof kan door bacteriën geproduceerd worden uit afval.
Daarnaast gaan we kijken of we van een lastige en tot nu toe bijna on-recyclebare stroom afval, bijvoorbeeld gelamineerde plastic vleesbakjes, een mooie engineering plastic kunnen maken door interessante additieven.
Dan loopt er nog een project voor het ontwikkelen en benchmarken van een eenvoudig aan te brengen anti-roestcoating (zelfs op natte oppervlakken). Interesse in één van deze projecten? Neem gerust contact op.

 

 

 

 

 

 

 

 

ICK’s partners: Demacq Recycling
Demacq is een bedrijf in Goes dat dit jaar een productielijn voltooid heeft waarmee men alle uitgeharde thermohardende composieten volledig kan recyclen. Deze thermohardende composieten zijn afkomstig van zowel productieafval als end-of-life/end-of-use afval. Voorbeelden zijn afgeschreven windmolenwieken of oude kunststof boten. ICK gaat toepassing van de poederfractie van het recycling materiaal als vulstof voor kunststoffen uitproberen. Het kan een prima alternatief zijn voor glasvezels, talk  of silicaten! Zie ook www.demacq.nl.

Terug

Gratis E - Boek

WF Gemaakt door ©2023 Niels Flach