Telefoon:06-43856016 E-mail: info@nielsflach.nl
Graphendo, Graphene oxide

Warm onthaal 5-stappenmethode in Paramaribo

26.10.2011

In Paramaribo werd op 17 oktober de Suriname Innovatie Award 2011 uitgereikt. Op een symposium ter gelegenheid hiervan, dat ook door de minister van Handel en Industrie Michael Miskin werd bijgewoond, sprak Niels Flach over innovatie door samenwerken. Innovatie blijkt niet moeilijk en zeker niet afhankelijk van een academische opleiding! Niels Flach's 5-stappenmethode werd als helder en down to earth ervaren.

Het symposium begon, na een opening door minister Miskin en dagvoorzitter Jim Bousaid, met een uiteenzetting van dr. Keith Nurse van de universiteit van Barbados over de economische structuur van de landen rond de Caribische zee. Er is duidelijk een tekort aan high tech productie en dienstverlening, een te lage productie aan patenten en een te grote afhankelijkheid van basismaterialen en primaire landbouwproducten, zoals bananen. Toch bieden de resources van de Caribische landen aanknopingspunten voor aantrekkelijke producten en dienstverlening. Wat te denken van een kekke vruchtendrank op basis van kokosmelk? Of een toeristische dienst, toegesneden op de unieke omstandigheden in de Caribic?

Niels Flach was uitgenodigd om een praktische methode voor innovatie aan te reiken, die ondernemers kan helpen om de zo nodige ontwikkeling in gang te zetten. Innovatie is heel vaak het combineren van bekende principes. Verrassende combinaties krijg je vooral als je samenwerking zoekt met nieuwe expertises, bijvoorbeeld orginele denkers, bedrijven uit een heel andere sector of universiteiten. Een voorbeeld van twee verschillende concepten die iets nieuws opleveren, is de ontwikkeling van een mobiel badhuis (www.vespaqua.nl). Vaak is een idee van "Leonardo da Vinci" niveau geen randvoorwaarde voor innovatie. Maar enthousiasme om glimmende ogen bij de potentiële stakeholders van een goed idee te kunnen wekken is "key"!
Het bezoek in Suriname was voor IBDD een goede testcase voor de methodiek "van Dromen tot Doen", die als helder en begrijpelijk werd ervaren.

De Award ging uiteindelijk naar Jomi Cosmetics, het jonge bedrijf van Alma Roberts Franklin. Zij keek naar hoe inlandse volkeren hun huid verzorgen met ingrediënten uit het oerwoud en baseerde daarop een cosmeticalijn, die de schatten van het Surinaamse oerwoud voor de wereld ontsluit. Een verdiende prijs voor een bedrijf met de potentie om het visitekaartje van ondernemend Suriname te worden!

Terug

Gratis E - Boek

WF Gemaakt door ©2024 Niels Flach