Telefoon:06-43856016 E-mail: info@nielsflach.nl
Graphendo, Graphene oxide

Rare materialen die toch wel leuk zijn

12.08.2016

In deze nieuwsbrief

» Rare materialen die toch wel leuk zijn
» Save the day! Plastic Makers Network, 20 september in Rotterdam
» Grafeen testen in harsen en kunststoffen
» Een eigen extruder?
» ICK’s partners: Nanoexplor uit Canada

 

 

 

Rare materialen die toch wel leuk zijn
Als je in kringen van creatieve ontwerpers rondloopt kom je soms zaken tegen waarvan je wilde dat je ze zelf had bedacht. Wat te denken van composieten met koffieprut (www.coffeebased.com), een bioafbreekbaar schuim van citroenzuur en glycerine (www.plantics.nl) en Fruit Leather (gemaakt van gekookt en geperst fruitafval van de markt, http://www.fruitleather-rotterdam.com/)? En dat in een tijd waarin je bijna zou bedenken dat alles al is bedacht! Het zijn allemaal voorbeelden die laten zien dat de fantasie geen grenzen kent, maar ook de werkelijkheid (bijna) niet. Je kunt met de meest verrassende grondstoffen mooie dingen maken.
Laat je maar eens inspireren als je deze zomer een verre reis maakt: de algen uit de zee drogen? Plastic afval uit de natuur versnipperen en 3D-printen? Zouden we iets met de maïsplanten kunnen, als de voedzame delen eruit zijn gehaald? Veel ontspannen, creatieve inspiratie gewenst deze zomer!

                                                                                                   Niels

 

 

Vers of recycle plastic? Plastic Makers Network 20 september
Na het inspirerende “PMN” van 20 februari is het tijd voor een nieuwe editie. We hebben daarvoor 20 september vanaf 14:30 uur geprikt. Het thema zal zijn: ”Virgin of recycle?” (En dan is er nog de derde mogelijkheid van materiaal dat niet van recycling of aardolie, maar uit de natuur afkomstig is). Deze sessie is speciaal interessant voor bedrijven in de keten van spuitgieten en 3D-printen. Maar iedereen die kunststof interessant vindt en nieuwe, creatieve ideeën wil opdoen, is van harte welkom.

Onder voorbehoud is als speciale attractie de aanwezigheid van een kunststofverscheurende vechtrobot gepland. Vergeet niet een sample van je favoriete materiaal mee te nemen en kijk of het de test doorstaat! 

Geef je op via een mail. We rekenen een kleine bijdrage voor de kosten en catering.

 

   

Grafeen testen in harsen en kunststoffen

De afgelopen jaren is in het ICK ervaring opgedaan met het nanomateriaal grafeen. Een spraakmakend resultaat, in 2016 gepresenteerd op de Graphene Week in Manchester, is een versterking van het biopolymeer PLA met zo’n 10 % door een kleine toevoeging van  het nanomateriaal (0,2 %). Een uitdaging blijkt te zijn om het materiaal goed te dispergeren. Verder onderzoek, in samenwerking met de Hogeschool Rotterdam, zal zich in september concentreren op het gebruik van “dispergeer-hulpstoffen” die de dispersie van grafeendeeltjes fijner maken, en daardoor het materiaal-versterkende effect groter.

Ook willen we een project starten rondom de synergie van grafeen en composietvezels. Omdat er al veel grafeen-achtige stoffen voor schappelijke prijzen op de markt te krijgen zijn, is dit een interessante optie voor bedrijven met composietproducten. Wil je meedoen met dit onderzoek? Voor een beperkte bijdrage kan je meedelen in de resultaten! Stuur een mail of bel even over de mogelijkheden.

 

 

 

 

 

 

 

ICK’s partners: Nanoxplore uit Canada
NanoXplore is een jonge onderneming uit Montreal, en momenteel de grootste Canadese producent van grafeenderivaten. Het bedrijf maakt masterbatches en poeders. Nanoxplore’s “Oxidized Graphene” wordt momenteel ook door ICK getest in epoxyharsen als versterker. Nanoxplore is één van de producenten die de kostprijs van grafeenproducten door schaalvergroting aan het verlagen zijn. Zo komt commerciële toepassing op grote schaal steeds dichterbij! Nanoxplores materiaal is ook via ICK te verkrijgen.


Heb je relaties die in deze nieuwsbrief geïnteresseerd zijn? Stuur hem gerust door!

 

 Terug

Gratis E - Boek

WF Gemaakt door ©2022 Niels Flach